Motionsinlämning Miljöpartiet de grönas ordinarie kongressen 2021

Välkommen till motionsinlämningen inför ordinarie kongress 2021

 

Alla medlemmar i Miljöpartiet de gröna har rätt att lämna motioner till kongressen. För att en motion ska komma upp till beslut på kongressen måste den ha stöd av minst fem medlemmar eller stöd från lokalavdelning, partidistrikt, nätverk eller sidoorganisation. 

Alla motioner måste lämnas in via VoteIT och det är även här som medlemmar kan lämna stöd för motioner.

De motioner som ligger först på sidan är motioner från Grön Ungdom som lades in redan förra året efter deras riksårsmöte. De har alltså redan stöd för att behandlas på kongressen men du som enskild medlem har möjlighet att också lämna stöd till GU:s motioner. 

Inlämningen är öppen till kl 24.00 den 30 april 2021.

Så här gör du

Klicka på "Lägg till motion" – en grön knapp längst ner på denna sida.

Fyll i rubrik på motionen.

Skriv en brödtext men tänk på att det inte brödtexten som kongressen kongressen tar beslut om – det är bara förslagen som behandlas.

Fyll i dina förslag som att-satser.

Här är några saker att tänka på:

 • Formulera tydliga att-satser, t.ex. “att MP ska verka för att ge alla barn glass”.

 • Om du har flera förslag så lägg till varje förslag i ett eget förslag.

 • Formulera dina att-satser så det tydligt framgår vem som ska göra vad.

 • Inget av det som står i brödtexten/inledningen eller dylikt kommer behandlas av kongressen, det är enbart att-satserna som hanteras. Var därför extra noga med att det framgår i att-satserna vad det är du vill att kongressen ska fatta för beslut.

 • Om du föreslår något som påverkar partiets ekonomi så behöver du även lämna förslag på hur en eventuell omfördelning bör ske.

 • Läs gärna på om vilket politik Miljöpartiet redan i dagsläget driver – det kan du läsa om på mp.se.

 • På engagera.mp.se finns en databas över tidigre fattade beslut, ta en titt och säkerställ att du inte skriver en motion som föreslår något som redan är beslutat. https://engagera.mp.se/kunskap/kunskapsbank/beslutsuppfoljning-1/
 • Du kan även titta i gamla kongressprotokoll, de hittar du här: https://drive.google.com/drive/folders/0BzwTouG1uUchTDg3bW9QNFlMeGc
 • Tänk på att målgruppen är miljöpartister, inte personer från andra partier. Det är skillnad mot att skriva motion till kommun- eller regionfullmäktige.

 • Om du skriver om flera olika ämnen så lägg flera olika motioner.

 • Skriv inte längre brödtext än en debattartikel, max 2 200 tecken.

 • Samarbeta gärna med andra medlemmar inför motionsskrivandet.

 

Klicka på spara. Din motion ligger nu som utkast och du kan fortsätta att redigera. Tänk på att det är först när du i nästa steg klickar på "Skicka in motion" som den verkligen är inskickad. 

Du kan välja att slå på länkdelning och kommentarsfunktionen. Det innebär att du kan skicka länken till dem som du vill ska stödja din motion samt att du kan få kommentarer på motionen innan den är officiellt inskickad. Du kommer få ett mejl när någon lämnat en kommentar.

Du måste ha stöd av minst fyra andra medlemmar för att din motion ska komma upp till någon form av behandling av kongressen. 

När du skickat in din motion kommer den granskas innan den byter status till Inväntar stöd. När datum för inlämning av stöd passerat kommer status ändras till antingen Tillräckligt stöd eller Ej tillräckligt stöd. Granskningen består i att kongresskansliet kollar så att att-satser ligger rätt med mera och kommer kontakta dig som är motionär om det finns delar av innehållet som bör redigeras innan den godkänns. Det går alltid att lämna stöd för en motion även om den är under granskning.

För att lämna stöd till en motion kommer du första gången du klickar dig in på en motion behöva kontrollera din behörighet att lämna stöd. När detta är gjort dyker det upp en knapp längst ner på sidan för motionen som du klickar på för att lämna ditt stöd. 

Obs! Sista dag att lämna in motioner samt för enskilda medlemmar att lämna stöd för motioner är kl 24.00 den 30 april 2021. Sista dag för avdelningar, distrikt, nätverk och sidoorganisationer att lämna stöd är den 19 maj kl 8.00. Stöd från avdelning, distrikt, nätverk och sidoorganisationer meddelas via inskickat protokoll eller protokollsutdrag. Protokoll kan lämnas in upp till en vecka efter den 19 maj men behöver då meddelas via e-post till kongress@mp.se senast den 19 maj.

Frågor skickas till kongress@mp.se.

 


Motionsprocessen är: Stängd

Du behöver vara inloggad för att delta i motionsprocessen!